|
Skrzynia auto, sonda a temperatura ? |
| Autor |
Wiadomość |
mercedesiarz
|
Wysłany: 2010-02-07, 23:27 Skrzynia auto, sonda a temperatura ?
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów i pozdrawiam gorąco. Jestem tu nowy. Jak nie było przede mną tajemnic w W123, (których miałem kilka w tym królewne 300D w opcji i stanie jakiej nie powstydziłby się niejeden młodzieniec W210), tak teraz nadeszła era "komputerów w blaszanej obudowie z cztrema kołami". Problem jest następujący: Kupiłem W210 E200 98r. Automat WDB210352A633884 z uszkodzonym termostatem. Trzymał temp. ok 60-65 stopni, wszystko działało prawidłowo, skrzynia przełączała biegi w sposób nieodczówalny. Problemem było spalanie i niska temp. pracy silnika. Komputer (ach to cholerstwo) wykazał uszkodzenie sondy przed katalizatorem. W pierwszej kolejności wymieniłem termostat i to wyeliminowało problem temperatury. Od teraz trzymał prawidlowo ale skrzynia przetrzymywała biegi do 4000 obrotów i czasami nie chciała zmienić na wyższy. Wymieniłem olej i nadal to samo. Ok, przyszła kolej na sonde, założyłem zamiennik Hella i zaczęły się jaja. Blokował się na każdym biegu a do tego strzelał z rury, kichał smarkał i spalił 20 litrów na odcinku 35 km. Na rozgrzanym silniku odpiąłem sondę i wróciło do normy ale dalej długo czekałem na zmianę biegu. Wyjąłem termostat (tzn. wkład z obudowy) temp. spadła do ok. 45-50 stopni i autko jeżdzi jak wymarzone ale pali ok 20l. Co jest ?
[ Dodano: 2010-02-08, 14:57 ]
Poradziłem sobie z problemem. Nowa, oryginalna sonda (sygnowana mercedesem) uspokoiła wszelkie dolegliwości. Koszt oczywiście zwalił z nóg ale autko śmiga jak trzeba. Jedno co nie daje mi spokoju jako mechanikowi to zagadnienie pracy skrzyni, która po wymianie sondy zaczęła pracować idealnie. Gdzie sens a gdzie logika ? To pytanie retoryczne, ale może znajdzie się ktoś kto to wyjaśni. Po odpięciu nawet poprawnie działającej sondy skrzynia blokuje się na trzecim biegu i trzeba sporego kombinowania gazem aby zmieniła bieg. |
|
|
|
 |
Klosiak
VIP

|
Wysłany: 2010-02-11, 18:14
|
|
|
| Cytat: | | Po odpięciu nawet poprawnie działającej sondy skrzynia blokuje się na trzecim biegu i trzeba sporego kombinowania gazem aby zmieniła bieg. |
A to nie jest przypadkiem tak ze jak odepniesz sonde to sterownik silnika stwierdza ze jest cos nie tak i auto przechdzi w tryb awaryjny? Stad to "zablokowanie" na 3-cim biegu. |
_________________ S210 E280 4-MATIC ELEGANCE 1997 |
|
|
|
 |
romek61
VIP
|
Wysłany: 2010-02-11, 18:29
|
|
|
| mercedesiarz napisał/a: | | Nowa, oryginalna sonda (sygnowana mercedesem) uspokoiła wszelkie dolegliwości. |
Sterownik silnika ( ma sterowanie elektroniczne ) i sterownik skrzyni bieggów ( ma sterowanie elektroniczne ) mają wspólną magistralę do wymiany informacji, tego w w123 nie było
Jak dłużej pobawisz się w210, poczytasz literaturę i opinie użytkowników zamieszczone na forum to dojdziesz do słusznego wniosku , że w210 to też jest mercedes i daje użytkownikom wiele satysfakcji. |
_________________ S210 E300 TD automat 1998 r
pozdrawiam romek
_______________________________________ |
|
|
|
 |
mercedesiarz
|
Wysłany: 2010-02-11, 23:51
|
|
|
Klosiak, romek61, wiecie Panowie , filozofem nie jestem ale spodziewałem się odpowiedzi i rady adekwatnej do problemu z mechanicznego punktu widzenia. Zwalić na elektronikę po fakcie mojego wyjaśnienia problemu to potrafi każdy ale samochody puki co to jeszcze wynalazki w oparciu o mechanikę bardziej niż o elektronikę. Bez komputera też pojedzie. Gwarantuję. Rozszaleliście się w odpowiedzi na ostatnią część postu nie uwzględniając pierwszej jego części : | Cytat: | | Trzymał temp. ok 60-65 stopni, wszystko działało prawidłowo, skrzynia przełączała biegi w sposób nieodczówalny. Problemem było spalanie i niska temp. pracy silnika. Komputer (ach to cholerstwo) wykazał uszkodzenie sondy przed katalizatorem. | . To poproszę jaśnie Panów o wyjaśnienie czemu z grzechoczącą sondą (wypaloną całkowicie) skrzynia pracowała idealnie ? Ja już odpowiedż wypracowałem doświadczeniem! I nie trzeba mi wiedzy z zakresu WINDOWS albo IPhone z YouTube włącznie. |
|
|
|
 |
hammond24
|
Wysłany: 2010-02-12, 15:15
|
|
|
Poradziłem sobie z problemem. Nowa, oryginalna sonda (sygnowana mercedesem) uspokoiła wszelkie dolegliwości.
Zadajesz pytania na które znalazłeś odpowiedź.I po co ta ironia? |
_________________ hammond24
W210 2.3 B+LPG 1997 ASB
WDB2100371A415889
Taxi driver /niestety/Zawsze wiedziałem że źle skończę. |
|
|
|
 |
Klosiak
VIP

|
Wysłany: 2010-02-12, 17:54
|
|
|
To po co zadajesz pytania jak znasz na nie odpowiedzi?
Pozatym nie rozumiem jednej rzeczy...jakie to doswiadczenie? Wymieniasz uszkodzona sonde (co pokazal komputer) na taka jaka powinna byc (wczesniej wkladales jakies badziewie i nie dzialalo...podejrzewam ze z checi oszczednosci bo moze by sie udalo) i sie podniecasz za samochod zaczal jezdzic jak trzeba Do tego stwierdzasz ze jestes super mega mechanikiem i wszystko wykyryles doswiadczeniem
A jeszcze jedno...zebys sie nie zdziwil jak kiedys dojdziesz do tego ze w tych samochodach elektronika ma sporo do powiedzenia. Jak juz masz sprawne auto...to sobie zaobserwuj ze jak jest zimny to skrzynia przelacza biegi troche inaczej niz jak jest cieply. Na zimno potrafi troche "przeciagac" zmiane biegow zeby rozgrzac szybciej olej w skrzynii. A jesli chodzi o rozgrzewanie silnika i skrzynii to sondy maja znaczenie...a dokladniej to odczyty z nich. A jakby nie patrzyl to jest powiazane ze sterownikami silnika i ASB. Ale co ja Ci bede pisal...Ty masz doswiadczenie i jestes gosc. Ja nie jestem mechanikiem. Napisalem co sadze o Twojej zagadce a Ty masz jakies problemy... |
|
|
|
 |
mercedesiarz
|
Wysłany: 2010-02-12, 18:29
|
|
|
Klosiak, Nigdzie nie napisałem, że jestem | Cytat: | | super mega mechanikiem | . Zdziwiłem się jedynie, że po problemie podniosły się głosy filozofii i jakieś dziwne twierdzenia typu: | Cytat: | | sterownik silnika stwierdza ze jest cos nie tak i auto przechdzi w tryb awaryjny? Stad to "zablokowanie" na 3-cim biegu. | . To rozumiem, że jak przełączy się w tryb awaryjny pod Paryżem to do domu będę na trzecim biegu jechał ?
W trakcie oczekiwania na pomoc z Waszej strony było cicho i ciekawo od odwiedzin w wątku. |
|
|
|
 |
hammond24
|
Wysłany: 2010-02-12, 19:39
|
|
|
Wysłany: 2010-02-07, 23:27
Stary,czy Ty naprawdę myślisz,że to forum to serwis całodobowy?
Ale myślę,że należy zamknąć temat,bo do niczego to nie prowadzi.
Zawsze służymy pomocą. |
W210 2.3 B+LPG 1997 ASB
WDB2100371A415889
|
|
|
 |
roberts150
|
Wysłany: 2010-02-12, 20:24
|
|
|
| hammond24 napisał/a: | Wysłany: 2010-02-07, 23:27
Stary,czy Ty naprawdę myślisz,że to forum to serwis całodobowy?
Ale myślę,że należy zamknąć temat,bo do niczego to nie prowadzi.
Zawsze służymy pomocą. |
Panowie wstyd! Człowiek trafił na forum , opisał usterkę , a wy zrobiliście z niego głąba !
Co więcej kolega opisał usterkę , i jej przyczynę , więc tym bardziej powinniśmy być wdzięczni. |
_________________ W210 2.9TD Avantgarde
BMW E46 320D |
|
|
|
 |
mercedesiarz
|
Wysłany: 2010-02-12, 20:44
|
|
|
| Też Was kocham. Ale błagam nie filozofujcie po fakcie i nie wypisujcie głupot bo tu czasem ktoś może szukać interesujących tematów oraz prawdziwych przyczyn i skutków. |
|
|
|
 |
Klosiak
VIP

|
Wysłany: 2010-02-13, 00:19
|
|
|
| mercedesiarz napisał/a: | | To rozumiem, że jak przełączy się w tryb awaryjny pod Paryżem to do domu będę na trzecim biegu jechał ? |
Tak...bo tak dziala tryb awaryjny. Tylko on nie jest po to zeby na nim jezdzic a po to zebys mogl dojechac do najblizszego warsztatu.
| roberts150 napisał/a: |
Panowie wstyd! Człowiek trafił na forum , opisał usterkę , a wy zrobiliście z niego głąba !
Co więcej kolega opisał usterkę , i jej przyczynę , więc tym bardziej powinniśmy być wdzięczni. |
A mi sie wydaje ze ktos inny probuje zrobic glaba z nas.
Dla mnie to opis jest bez sensu...kupiony samochod z uszkodzonym termostatem i z tego co wychodzi z sondami i bog wie czym jeszcze.
Wymiana termostatu pomaga na temp. silnika - logiczne. Tylko ze po tej zmianie silnik zaczal sie dogrzewac i sterownik zaczal pobierac informacje od uszkodzonych sond i zaczely sie jaja z biegami, strzelaniem i tak dalej. Potem wkladamy zamiennik sondy i znow jaja (bo to lipny zamiennik pewnie byl). Potem przywracamy auto do stanu sprzed kombinacji wyjmujac wklad termostatu i jezdzi tak jak je w momencie gdy je wlasciciel kupil. Na koniec wymieniamy sonde na taka jak trzeba, wkladamy termostat i wszystko zaczyna dzialac. Dla mnie nie ma tutaj nic odkrywczego.
Ale dla mnie to ryba. Koledze mercedesiarz samochod zaczal jezdzic jak trzeba wiec ciesze sie jego szczesciem, ale jego watki bede omijac bo "za cienki bolek" jestem na takie progi |
|
|
|
 |
hammond24
|
Wysłany: 2010-02-13, 16:15
|
|
|
| Co do meritum zgadzam się po całości z Klosiak-iem,ale powtarzam zakończmy ten temat. |
W210 2.3 B+LPG 1997 ASB
WDB2100371A415889
|
|
|
 |
mercedesiarz
|
Wysłany: 2010-02-14, 00:42
|
|
|
Klosiak, Nie jestem tu po to aby się waśni dorobić lub jej przyczyną być, ale chłopie zastanów się: Autostrada i usterka sondy albo byle gów..a jak czujnika poziomu płynu w chłodnicy lub czujnika temperatury, (wedle Twojej myśli to blokada trzeciego biegu), max prędkość 100km/h przy 4000 obrotów, to chyba silnik z ramy wyskoczy nim do pierwszego zjazdu dojedziesz. Przeciętna prędkość przy 3000 obrotów to 70km/h i Cię Niemcy zjedzą a mandat murowany. W połączniu z usterką termostatu przy tych obrotach masz pozamiatane (a W210 niełatwo przegżać). Tryb awaryjny to i owszem nienormalna praca i właściwości autka ale w objawach zupełnie innych. Znaczny wzrost średniego spalania, przetrzymywanie do wyższych obrotów każdego biegu, światełko na desce (podstawa). Nie tkwij w błędnym przekonaniu bo już kiedyś w debacie padło, że: "Najpierw Pan wymyślasz teorię, potem starasz się Pan w nią wierzyć a na końcu ją Pan udowadniasz pozostałym. A serwis mi powiedział, że nie było by problemu ze skrzynią gdybym wymienił olekj na właściwy. I nawet podczas usterek sondy i termostatu skrzynia by się nie blokowała. Ale temu "trza" było kasy za wizytę w serwisie a nie za darmo na forum filozoficznym. |
|
|
|
 |
noc
VIP

|
Wysłany: 2010-02-14, 00:58
|
|
|
| Zanim dojdzie do gwałtownej wymiany poglądów postanowiłem temat zamknąć. |