E55 problem z zapłonem

Silnik i osprzęt

Moderatorzy: fabek, kichcio, elspasoo

troja
Posty: 8
Rejestracja: 12 maja 2019, o 10:15

E55 problem z zapłonem

Post autor: troja » 6 wrz 2019, o 00:22

Witam.

Mam problem z wypadającym zapłonem na pierwszym cylindrze. Raz to się dzieje po długim postoju (samochód ruszany tylko okazyjnie max dwa razy w miesiącu), ale nie zawsze. Czasem jak jest rozgrzany. Tak naprawdę nie ma reguły. Zimny potrafi pracować normalnie, jak i zakuleć. To samo na ciepłym. Świece są wszystkie nowe jak i kable, a na pierwszym cylindrze nowa cewka.
W SD błąd:
P0300-080 zanik zapłonu uszkadza katalizator
P0300-81 zanik zapłonu w cylindrze pierwszym
P1570 brak udostępnienia rozruchu FSB

może ktoś z was może coś poradzić, bądź ma jakiegoś dobrego mechanika.
Awatar użytkownika
rr6
Doradca
Posty: 1878
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 21:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: E55 problem z zapłonem

Post autor: rr6 » 6 wrz 2019, o 08:26

Jeśli wyeliminowałeś wszystkie inne elementy to może to być wina samego ECU. Podobno da się to zregenerować, nie znajdę teraz na szybko posta na forum ale zdaje się, że nawet Noc kiedyś o tym wspominał.

Jednak zanim przystąpisz do kolejnych etapów zamień cewki - to że jest nowa nie znaczy, że jest sprawna. Np. zamień z jakąś odległą miejscami.
Awatar użytkownika
Muniek
Posty: 2427
Rejestracja: 15 paź 2012, o 09:36
Lokalizacja: Bydgoszcz/Poznań
Kontakt:

Re: E55 problem z zapłonem

Post autor: Muniek » 7 wrz 2019, o 10:37

Ja tylko dodam ze miałem dwa razy tak ze na jednej z głowic wypadały zapłony. Zgasiłem, odpaliłem i działało. Nigdy nie wróciło ale wtedy było podejrzenie zapchanych katalizatorów. Pierwsze dwa błędy miałem podobne.
Mercedes-Benz E-klasa W210 E320 3.2 V6 224KM 4Matic Elegance 2001
VIN: WDB2100821X053822
Ex: W210 E270 CDI 170KM 2001
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości