Czujnik deszczu

Moderatorzy: fabek, avandgarde, kichcio, elspasoo

Awatar użytkownika
jjankiello
Doradca
Posty: 2132
Rejestracja: 2 gru 2008, o 10:16
Lokalizacja: Szczecin, PL

Post autor: jjankiello » 18 kwie 2012, o 21:40

karzel pisze:u mnie czy na soczewce, czy też nie, wycieraczka wciąż pracuje.
Próbowałeś czyścić sam czujnik, jak to opisałem? W tym też diody...?
karzel pisze:Auto poruszało się ze "zdjętą" szybą do blacharza i z powrotem, nie pamiętam, czyt. nie zwróciłem uwagi na to co się wtedy działo z czujnikiem - założony/zdjęty/podpięty/rozłączony/działa/nie działa ?
To bez znaczenia, bo cały mechanizm wycieraczek też zapewne został u szybiarza... :hyhy:
W201 2.0D,'90, 716.4, perlmuttgrau
S202 2.5TD,'98, 722.6, schwartz - EX
S203 2.7CDI,'02, 722.6, cubanite silver - NA SPRZEDAŻ
Because the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do. - S. Jobs
karzel
Posty: 12
Rejestracja: 22 lip 2008, o 21:55
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: karzel » 18 kwie 2012, o 22:48

dzięki za odp.
staram się czytać uważnie, tzn. czytam, ale widocznie coś przeoczę.

Czujnika nie czyściłem, jutro spróbuję. Jednak podpinałem również inny czujnik z W208, który tam działa prawidłowo a u mnie działa dokładnie tak jak mój. Nie będzie to więc pewnie problem zanieczyszczenie, ale oczywiście nie zaskodzi spróbować.

co do wycieraczki, to akurat tą mi zamontowali :) - być może czujnik też był, może wisiał tylko na kabelku a nie był zamontowany na soczewce, ale tego niestety nie pamiętam.

[ Dodano: 2012-05-11, 11:12 ]
czujnik przeczyściłem i niestety nic to nie dało :(

ALE! któregoś razu, podczas deszczu (niewielkiego) zrobiłem tak:

gdy szyba była mokra, przekręciłem wycieraczkę na I
wycieraczka zrobiła 1 cykl, wtedy ją wyłączyłem
za króciutką chwilkę szyba była znowu mokra, wtedy włączyłem znowu wycieraczkę na I

...i od tej pory czujnik działa prawidłowo.


przypadek ?? czy coś zrobiłem ?? :)
pozdrawiam,
karzeł

W210 ELEGANCE kombi E300T TD 177KM '98r
WDB2102251A704970
adikis
Posty: 120
Rejestracja: 6 kwie 2012, o 07:21
Lokalizacja: bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: adikis » 20 cze 2012, o 22:38

noc, czy kolega coś pomoże jak uruchomić ten czujnik jak wygląda to kodowanie stacyjki (bo z tego co pamiętam to jest coś o sczytywaniu starych ostawień i wgrywaniu do nowej :/) najwyżej wsadzę sobie starom od 200cdi i popróbuje :( (może nic nie zepsuje )

i jeszcze jedno pytanie co do tej lampki bo ja bym chciał zostawić elektronikę tej lampki taxi będzie z tym kolejny problem ??

wkleję tu linka do tematu który założyłem (może trochę nie potrzebnie )

[ Dodano: 2012-06-24, 19:46 ]
sensor już działa

uruchomienie go w SD jest banalnie proste i zajęło mi to może dwie minuty :)
ZGred
Posty: 134
Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:26
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: ZGred » 16 lip 2012, o 16:15

A taka sytuacja w sd pisze że czujnik nie skalibrowany z szybą błąd B1217-002. co z tym fantem zrobić ?
ralfi89
Posty: 1888
Rejestracja: 5 cze 2010, o 22:09
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: ralfi89 » 16 lip 2012, o 20:53

Ktoś dokładał sobie taki czujnik? Do nie oryginalnej szyby? Działa, nie działa? Droga przez mękę czy cud, miód, malina?
ZGred
Posty: 134
Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:26
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: ZGred » 20 lip 2012, o 00:17

Ponawiam prośbe

[ Dodano: 2012-07-26, 23:51 ]
Pomoże ktoś na dniach musze oddać star. :wstyd:
ralfi89
Posty: 1888
Rejestracja: 5 cze 2010, o 22:09
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: ralfi89 » 10 sie 2012, o 00:41

Dobra chciałbym dołożyć sobie taki czujnik. Jakich części do tego potrzebuje?
bartosh
Posty: 49
Rejestracja: 13 maja 2011, o 13:09
Lokalizacja: Białystok

Post autor: bartosh » 2 mar 2013, o 11:37

Panowie zwariowałem albo inaczej mój sensor zwariował:-), Ale od początku, żeby nie było temat przeczytany od dechy do dechy z zapartym tchem otóż od pewnego czasu mój sensor przestał działać jak należy tzn. na pierwszym biegu wycieraczek pracują one jak szalone z częstotliwością 1 raz na sekundę. Wymienię po kolei wszystko co ustaliłem i zrobiłem :
1. Przy kupnie auta wszystko działało jak należy.
2. Latem zmieniłem pióro wycieraczki na giętkie (sensor nadal działał bez zarzutów)
3. jesienią zwariował i jak pisałem teraz na pierwszym biegu działa z częstotliwością 1 raz na sekundę przy suchej i czystej szybie bez przerwy.
4. szyba nie wymieniana
5. sesnor nie odklejany (zatem żadne bąbelki powietrza nie mogły dostać pod fabrycznie przyklejony żel).
6. Rozebrałem sensor - wyczyściłem soczewki na szybie, oczko diody dokładnie z jednej i z drugiej strony
7. soczewki i blaszkę wewnątrz puszki sensora również dokładnie wyczyściłem
8. po wypięciu wtyczki sesnora u góry na pierwszym biegu wycieraczki pracuja w tempie 1 raz na 5 sekund co oznaczałoby jak pisał noc, że czujnik działa w sensie nie jest padniety (byc może rozkalibrowany i konieczne jest jego ustawienie na SD)
9. auto podłączane w środę do SD w związku z awarią potencjometru pedału gazu i jego wymianą - SD nie wyrzucił żadnej awarii rain sensore
10. i teraz najśmieszniejsze - otóz przy wpiętej wtyczce sensora kiedy wycieraczki na pierwszym biegu pracują jak szalone wypiąłem wtyczkę i uspokoiły się, następnie wpiąłem wtyczkę i dalej stoją:-) byłem już bardzo zadowolony sądząc ze awaria usunięta i kiedy wyszedłem na zewnątrz żeby w okolicach sensora zwilżyć szybę wycieraczka ruszyła (myślę sobie YES YES YES) i niestety nie zatrzymała się pomimo czystej i suchej szyby zapierdziela z częstotliwością 1 raz na sekundę. Powtarzałem to kilka razy i efekt ten sam.
11. po jedenaste ruszałem i dociskałem sensor do szyby od wewnątrz i efekt też żaden
12. bezpiecznik nr 4 w sekcji pod fotelem tylnym również sprawdzony
Pomocy :padam:
W 210 320 CDI 2001 kombi Elegance automat
Awatar użytkownika
kichcio
Junior Admin
Posty: 4117
Rejestracja: 19 lut 2008, o 21:19
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Post autor: kichcio » 2 mar 2013, o 18:15

Czy zatrzaski obudowy sensora wszystkie w calosci?
E 220 CDI '01 Elegance
bartosh
Posty: 49
Rejestracja: 13 maja 2011, o 13:09
Lokalizacja: Białystok

Post autor: bartosh » 3 mar 2013, o 10:57

Tak wszystkie całe. Rozłożyłem i złożyłem w ten sam sposób. Tylko to nie jest odpowiedź na poje pytanie gdyż pisałem wyżej że wszystko działało i naglevprzestało. Zatrzaski nie mają tu raczej znaczenia:-) ale dzięki

[ Dodano: 2013-03-03, 10:59 ]
Moze kupie wycieraczke oryginalna to cos pomoze?
W 210 320 CDI 2001 kombi Elegance automat
Awatar użytkownika
kichcio
Junior Admin
Posty: 4117
Rejestracja: 19 lut 2008, o 21:19
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Post autor: kichcio » 3 mar 2013, o 14:54

Odtłuść szybe od zewnatrz. Pomysl z wycieraczka ciekawy :P
E 220 CDI '01 Elegance
bartosh
Posty: 49
Rejestracja: 13 maja 2011, o 13:09
Lokalizacja: Białystok

Post autor: bartosh » 3 mar 2013, o 19:26

kichcio, no widzisz kichcio - gdybyś przeczytał cały watek wiedziałbyś, giętka wycieraczka taka jaka teraz mam zamontowana dosć niedokładnie wyciera szybę i mam wrażenie ze to właśnie przez nią w dłuższej konsekwencji mój czujnik zwariował!!!! Pomysł z odtłuszczeniem szyby super ale wytłumacz mi proszę co to pomoże w kwestii czujnika który ma określone pole swojego działania i odczytuje załamanie światła z zewnątrz właśnie w okolicy oczka w górnej części szyby?????? Ale niechże Ci będzie zrobię i to bo próbowałem już wszystkiego:-)
W 210 320 CDI 2001 kombi Elegance automat
Awatar użytkownika
kakadu
Doradca
Posty: 6254
Rejestracja: 23 mar 2010, o 22:01
Lokalizacja: Wlkp/Niemcy NRW

Post autor: kakadu » 3 mar 2013, o 19:44

bartosh
Tak myślę że powinieneś dobrać się do układu elektrycznego wycieraczki mianowicie styków.być może to one powodują ciągłą pracę wycieraczki.Zasadniczo wycieraczka dostaje krótki impuls do startu ,póżniej ma "własne" zasilanie.
E300TD S210 AVANTGARDE 98
WDB2102251A812339
E280 CDI W211 AVANTGARDE 05/06
WDB2110201A869317

(Oo\=*=/oO)
bartosh
Posty: 49
Rejestracja: 13 maja 2011, o 13:09
Lokalizacja: Białystok

Post autor: bartosh » 4 mar 2013, o 11:38

kakadu, z pewnością jest to jakiś trop ale raczej będę musiał zasięgnąć pomocy elektryka gdyż to dla mnie już czarna magia. Rozumiem, że chodzi o styki mechanizmu wycieraczki czyli po rozebraniu osłon pod maską i zdjęciu jej wysięgnika - a to już dla mnie ogromne wyzwanie. Czasami nie wiadomo co lepsze czy info, że na podstawie okoliczności mogę stwierdzić że sensor jest ok, ale nie wiadomo co się dzieje, czy info że sensor walnięty - jego wymiana i po zawodach :zly: :) dzięki za podpowiedź
W 210 320 CDI 2001 kombi Elegance automat
Awatar użytkownika
kichcio
Junior Admin
Posty: 4117
Rejestracja: 19 lut 2008, o 21:19
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Post autor: kichcio » 4 mar 2013, o 15:02

bartosh, ten temat jest starszy niz Twoja obecnosc na forum.
Nie mam mozliwosci zapamietania wszystkiego.
E 220 CDI '01 Elegance
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość